te lief opvoeden

Over hondengedrag...
Bericht
Auteur
Rebekka
Berichten: 560
Lid geworden op: 29 dec 2013, 00:30

te lief opvoeden

#1 Bericht door Rebekka » 09 apr 2016, 17:47

Okee, uitgebreide discussies over hoe slecht TT-banden wel of niet zijn.... Nu andersom. Ik zal deze discussie proberen te starten naar aanleiding van Tijn.

Tijn is dus een hond die met alleen maar belonen en positief reageren is opgevoed. Een halsband??? Nee dat is zielig, Tijn heeft een tuig...We hebben veel getraind, maar alleen als hij het leuk vond en alleen maar spelend. Hij is ontzettend gehoorzaam door het vele trainen/spelen, MAAR...

Tot een jaar aanderhalf jaar raakte hij helemaal in de stress als ik hem bijvoorbeeld in zijn nekvelletje pakte. (al was het alleen maar omdat hij naar binnen moest en op dat moment geen riem omhad)
ALS ik een keer mijn stem verhief met een NEE, dan kroop hij tussen mijn benen weg, of deed hij net alsof ik hem helemaal in elkaar ging slaan. (schaamde me soms dood op straat)
Het beestje was gewoon niet gesocialiseerd op negatieve feedback. Eigenlijk is dat dan toch ook niet goed lijkt mij. Zo heilig is al die positiviteit kennelijk niet.

Inmiddels wel een paar keer straf gehad en weet hij dat ik hem ook wel lief vind als hij straf krijgt... Maar als ik echt uit mijn slof schiet (1x gebeurd, was hij vervelend op een ongelukkig moment, periode van de maand enzo) dan heeft hij echt paniek.

Bij een volgende pup wil ik dit dus zeker anders aanpakken. Ik wil mij niet meer beperken bij alleen positiviteit, maar hem ook zo nu en dan flink op zijn salie geven als hij vervelend is...

Martinus
Berichten: 101
Lid geworden op: 17 sep 2015, 08:53

Re: te lief opvoeden

#2 Bericht door Martinus » 09 apr 2016, 18:59

Snap helemaal wat je bedoeld. Alleen maar positief werkt ook niet. Hij mag het best weten als er iets niet goed gaat. Zolang je er maar niet in blijft hangen. Daar heb ik zelf wel eens moeite mee, oude sjaggerijn die ik ben. Het werkt het best als je na een terechtwijzing en de hond laat merken dat hij het heeft begrepen om dan meteen weer positief te belonen. Svinto is niet zo gevoelig als Tijn lijkt te zijn. Ik vermoed wel eens dat hij het geheugen heeft van een goudvis. Als ik hem stevig heb uitgefoeterd dan is hij ongeveer 5 seconden onder de indruk en dan is hij het weer vergeten en hangt hij weer de clown uit. Misschien is dit wel typisch voor ruwharen want mijn vorige was exact hetzelfde. Eigenwijze donders hhruwhaar

Ik weet dat niet iedereen voor belonen met voedsel is maar ik wil er toch een slag voor slaan. Een deel van Svinto's dagrantsoen bestaat uit beloning. Voor dit gedeelte moet hij dus werken. Ik heb toch het idee dat het gewenst gedrag erg bevorderd zelfs bij mijn eigenwijze ruwhaar.

loontjuh
Berichten: 1085
Lid geworden op: 16 mei 2009, 19:25
Locatie: Andijk

Re: te lief opvoeden

#3 Bericht door loontjuh » 09 apr 2016, 19:15

Inmiddels weet je wel een beetje hoe ik in elkaar steek. Ik ben helemaal voor positief maar wel in balans ! Dat wil dus zeggen dat daar ook corrigeren van "slecht" gedrag bij hoort. Ik begin met in nek oppakken en wegzetten met een rustig 'nee'. En probeer hem wat anders te laten doen. Mocht hij het blijven doen dan word ik fysiek ook wat strenger in combinatie met een strenger 'nee'. Hij gaat dus koppelen aan het 'nee' dat het niet fijn is. Uiteindelijk is het bij mij tot nu toe nog elke keer gelukt dat als ik echt een "duidelijk" "nee" commando gaf de honden het dan ook wel uit hun hoofd lieten omdat ze het koppelde aan toen ze nog klein en "schattig" :evil: waren.
Als pup duidelijk opvoeden, geeft voordelen voor later.

Nu moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat het ook wel degelijk met het karakter te maken heeft hoe "hard" je zou moeten corrigeren. Een dwarse piranha moet je iets harde knijpen dan een gevoelig hondje. Het is dus heel belangrijk dat je duidelijk weet wat je als pup in je handen hebt. Een pup opvoeden is geen wetenschap, het is voornamelijk een gevoelsdingetje ..
Afbeelding

Martinus
Berichten: 101
Lid geworden op: 17 sep 2015, 08:53

Re: te lief opvoeden

#4 Bericht door Martinus » 09 apr 2016, 19:29

Met loontjuh eens. Alle honden zijn weer anders en hebben hun eigen aanpak nodig. Voor de een is voedsel een goede motivator voor een ander is het speelgoed of even stoeien. En als je terechtwijzing dan moet het meteen goed en duidelijk. Beter dat dan een aantal halve pogingen. Maar ik denk ook dat je meer bereikt als de hond het leuk vindt om iets goed te doen. Ik heb liever een blije hond die netjes aan de lijn loopt omdat hij dan misschien iets lekkers toegestopt krijgt dan een hond die gedwee naast je loopt omdat anders het baasje boos wordt.

Trudy
Berichten: 1028
Lid geworden op: 13 dec 2011, 18:05

Re: te lief opvoeden

#5 Bericht door Trudy » 09 apr 2016, 23:03

Het werkt het best als je na een terechtwijzing en de hond laat merken dat hij het heeft begrepen om dan meteen weer positief te belonen.
Klopt zo doet de moederhond het ook.

Thor is ongeveer opgevoed zoals Tijn, maar die heeft er geen last van als ik eens boos reageer, maar onze korthaar was ook gevoelig. Daar moest je vooral rekening mee houden als ik op de eigenwijze terrier, die we er toen bij hadden, mopperde.

mika
Berichten: 709
Lid geworden op: 26 mar 2006, 20:12

Re: te lief opvoeden

#6 Bericht door mika » 10 apr 2016, 10:31

Rebekka: "tot een jaar anderhalf jaar raakte hij helemaal in de stress als ik hem bijvoorbeeld in zijn nekvelletje pakte. (al was het alleen maar omdat hij naar binnen moest en op dat moment geen riem om had

Dat verbaasd me eerlijk gezegd niks, Tijn zal dat als een zware straf hebben ervaren.

Rebekka; "Het beestje was gewoon niet gesocialiseerd op negatieve feedback"

Positieve benadering lijkt me alleen maar goed :D maar dat wil niet zeggen dat hij niet moet leren/ weten wat wel en niet mag De vraag is alleen de manier waarop je dit aanpakt. Ik vind het over het algemeen gevoelige honden ( mijn ervaring dan met kortharen) maar daar kun je juist ook je voordeel mee doen. ;)

Martinus; " Maar ik denk ook dat je meer bereikt als de hond het leuk vindt om iets goed te doen. Ik heb liever een blije hond die netjes aan de lijn loopt omdat hij dan misschien iets lekkers toegestopt krijgt dan een hond die gedwee naast je loopt omdat anders het baasje boos wordt."

Helemaal mee eens :D Baas én hond blij :lol:
Afbeelding

Sil
Berichten: 2076
Lid geworden op: 26 mar 2006, 20:14

Re: te lief opvoeden

#7 Bericht door Sil » 13 apr 2016, 19:19

:lol: ik heb nu een heel ander pupje
het is een moeilijke eter maar een aanloop vanuit de keuken bijna op mijn man zijn bord
dat lust ze wel mijn man roept heel hard foei verdomme goed boos en bazinga legt haar oren plat en zit zo te kijken van wat deed ik dan nou dat zijn we hier niet gewend hoor
Afbeelding

watervrouw
Berichten: 11128
Lid geworden op: 26 mar 2006, 20:15
Locatie: waar het altijd kerstmis is

Re: te lief opvoeden

#8 Bericht door watervrouw » 13 apr 2016, 19:42

:badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin:

Trudy
Berichten: 1028
Lid geworden op: 13 dec 2011, 18:05

Re: te lief opvoeden

#9 Bericht door Trudy » 13 apr 2016, 20:50

mijn man roept heel hard foei verdomme goed boos en bazinga legt haar oren plat en zit zo te kijken van wat deed ik dan

Wat fijn dat ze nu weer zo'n trek in eten heeft! Ja, ik denk ook dat ze werkelijk niet weet wat ze fout deed. Eerst ga je erbij zitten om ze te doen eten en nu wordt er heel hard op haar gescholden. Misschien beter om ze weg te halen met een "nee" en iets van haar zelf te geven (brokjes).

Sil
Berichten: 2076
Lid geworden op: 26 mar 2006, 20:14

Re: te lief opvoeden

#10 Bericht door Sil » 14 apr 2016, 07:12

ja nou ze weet heel goed wat ze doet hoor
en brokjes geven vergeet het maar
ze heeft gewoon streken
en dat word hier wel gecorrigeerd
en mijn man heeft nu eenmaal weinig geduld
Afbeelding

loontjuh
Berichten: 1085
Lid geworden op: 16 mei 2009, 19:25
Locatie: Andijk

Re: te lief opvoeden

#11 Bericht door loontjuh » 14 apr 2016, 09:38

Sil schreef:ja nou ze weet heel goed wat ze doet hoor
en brokjes geven vergeet het maar
ze heeft gewoon streken
en dat word hier wel gecorrigeerd
en mijn man heeft nu eenmaal weinig geduld
Doe je goed. Gelijk duidelijk ;) Hier ook de tweede dag ineens proberen "mee te eten" .. Gelijk een goeie tik gehad en nooit meer gedaan. Nu als we gaan eten gaat hij netjes liggen en bemoeit zich niet meer met mijn eten. Ik heb echt een hekel aan honden die eten stelen. Ik accepteer dat van niemand niet. Dat is iets wat ze bij mij heel snel weten :D . Nog nooit honden gehad die bij mij eten van tafel halen. Zelfs niet als ik er even niet bij ben. En zo hoort het vind ik.
Afbeelding

Trudy
Berichten: 1028
Lid geworden op: 13 dec 2011, 18:05

Re: te lief opvoeden

#12 Bericht door Trudy » 14 apr 2016, 10:30

Een geweldig stuk over opvoeden is te lezen op de website van "de Speurhond", ik denk voor iedereen heel interessant en misschien ook heel verrassend!! Ik heb heel veel respect voor deze diensthondentrainer. Zoek op: de Speurhond publicaties hondenmanieren

Rebekka
Berichten: 560
Lid geworden op: 29 dec 2013, 00:30

Re: te lief opvoeden

#13 Bericht door Rebekka » 14 apr 2016, 10:44

Sil schreef:ja nou ze weet heel goed wat ze doet hoor
en brokjes geven vergeet het maar
ze heeft gewoon streken
en dat word hier wel gecorrigeerd
en mijn man heeft nu eenmaal weinig geduld

Maar vind jij dat als je rustig nee zegt en haar of afleidt of een alternatief biedt, dat je dan niet corrigeert?

Ik moet eerlijk zeggen dat Tijn ook zulke streken had. Tijn kende het woord "nee". En hij kende dat ook als ik dat rustig zei, net als een zit of een af.
Persoonlijk denk ik dat een geheel positieve aanpak bij elk type hond kan, alleen hoe onrustiger de hond, hoe meer de baas geduld moet hebben. En de vraag is (terecht) of de baas altijd zoveel geduld heeft ;)

Sil
Berichten: 2076
Lid geworden op: 26 mar 2006, 20:14

Re: te lief opvoeden

#14 Bericht door Sil » 14 apr 2016, 11:11

nou ik ben net als loontjuh gelijk afleren
binnen is het geen speeltuin
nu weet ze al gelijk allereerst geen gespring binnen
en al zeker niet met een aanloop eten proberen te jatten
en echt rustig zijn we niet met regels nee is nee
en mijn man is erg weinig thuis werkt heel veel dus zijn geduld is niet altijd best
komt alleen even thuis om te eten
ook bij het koken geen hond in de keuken
bazinga is er ook 1 met een sterk eigen willetje dus gewoon de oude opvoedings methode
dan is ze ook onder de indruk
nu hoeven we alleen nog maar onze stem te verheffen
het is een pup maar moet zich wel aan onze regels houden
en ruilen of afleiden
nee is bij mij niet corrigeren misschien zijn we ongeduldig
maar werkt wel en daar gaat het om
ik ga geen jaar aantobben met ruilen etc
werkt meestal niet of dat duurt heel lang
Afbeelding

Rebekka
Berichten: 560
Lid geworden op: 29 dec 2013, 00:30

Re: te lief opvoeden

#15 Bericht door Rebekka » 14 apr 2016, 11:34

Ten eerste: De regels voor Tijn zijn vanaf het begin heel helder geweest en daar zijn we altijd streng en consequent in geweest. Ik ben het er ook niet mee eens dat een pup alles moet mogen. Ik denk zelfs, als ik erover nadenk, dat de regels voor Tijn als pup hetzelfde zijn als nu.

Ten tweede: De definitie van het woord "afleren" volgens van Dale:
af·le·ren (leerde af, heeft, is afgeleerd)
1 verleren
2 zich of een ander iets ontwennen
(verkeerd gedrag dus)

Daar zie ik nergens staan: schreeuwen, stem verheffen etc...

Het stemverheffen en schreeuwen, in zijn nekvel pakken of afleiden, alternatieven bieden etc zijn slechts methodes. En dat is waar deze discussie over gaat. Niet over her wel of niet regels aanleren... maar HOE.

Er zijn meerdere wegen om tot het resultaat te komen van een goed luisterende hond. En eerlijk gezegd denk ik dat Bazinga nu dus (pas) goed luistert bij stemverheffen omdat hem dat geleerd is. Bij Tijn hoefde ik (uiteindelijk) rustig nee te zeggen en dan luisterde hij ook... en idd... nee is nee....

Plaats reactie