Hollandse Herder-forum

Voor liefhebbers van de Hollandse Herder!! Ter promotie en instandhouding van het ras! Onafhankelijk van de NHC!
Het is nu do jun 20, 2019 12:49 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 6 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: HD-onderzoek
BerichtGeplaatst: zo maart 26, 2006 3:32 pm 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo maart 08, 2006 3:55 pm
Berichten: 13714
Woonplaats: Warbeyen
Heupdysplasie-onderzoek bij de hond


Heupdysplasie
Heupdysplasie (HD) is een door erfelijke factoren en uitwendige invloeden bepaalde ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten. Sommige honden ondervinden hiervan ernstige hinder. Er zijn echter ook honden met meer of minder ernstige misvormingen van de heupgewrichten, die daarvan geen last lijken te hebben.

De beoordeling van het gangwerk van deze honden geeft onvoldoende informatie over de toestand van de heupgewrichten. Meer informatie hierover kan worden verkregen door het maken van röntgenfoto's van de heupgewrichten.

Afbeelding

Het Beoordelingspanel
Eén van de taken van het HD-panel van de Raad van Beheer, Gezondheid, Gedrag en Welzijn (GGW), is de beoordeling van röntgenfoto's van de heupgewrichten van honden. De röntgenfoto's, de zogenaamde HD-foto's kunnen in principe door iedere praktiserende dierenarts die een overeenkomst met GGW, heeft gesloten worden gemaakt.
Voor de gegevens van een dierenarts bij u in de buurt kunt u bellen met de Raad van Beheer, afdeling GGW, telefoon 0900-7274663.

Conform de regels van de F.C.I. dient de hond voor het laten maken van HD-röntgenfoto's minimaal 12 maanden oud te zijn. Voor enkele grote rassen, die pas later volgroeid zijn, geldt een verplichte minimumleeftijd van 18 maanden.
De minimum leeftijd van 18 maanden geldt voor de rassen:
  Berghond van de Maremmen
  Bordeaux Dog
  Bullmastiff
  Duitse Dog
  Landseer E.C.T.
  Leonberger
  Mastiff
  Mastino Napolitano
  Newfoundlander
  Pyrenese Berghond
  Sint Bernhard

HD-foto's worden gezamenlijk beoordeeld door een in samenstelling wisselend panel van drie deskundige beoordelaars. Een zo objectief mogelijke beoordeling van de foto's die voor de HD-bestrijding onontbeerlijk is, wordt daarmee zo goed mogelijk gewaarborgd.

De beoordeling van HD-foto's heeft ten doel informatie te verschaffen aan fokkers en rasverenigingen die gegevens over heupdysplasie in hun selectieprogramma willen gebruiken.

Röntgenfoto's die bij GGW binnenkomen worden, nadat de beoordelingskosten door GGW zijn ontvangen, in de daaropvolgende week, beoordeeld. De uitslag wordt daarna zo spoedig mogelijk verzonden, tenzij de foto niet aan de technische eisen voldoen.

HD-foto
Voor een goede beoordeling van de heupgewrichten is een röntgenfoto van de hond in rugligging nodig, waarbij de hond exact recht moet liggen. Ter wille van de betrouwbaarheid van de beoordeling worden er hoge eisen gesteld aan de kwaliteit en de documentatie (identificatie) van deze röntgenfoto.

Wanneer niet aan deze eisen is voldaan, krijgt de dierenarts die de röntgenfoto heeft gemaakt, daarvan bericht met een aantekening over hetgeen eraan mankeert en met een verzoek om een nieuwe opname te maken. Een dergelijk verzoek wordt direct na de beoordeling van de röntgenfoto verzonden en is dus uiterlijk twee weken na ontvangst van de foto bij de dierenarts.

Deze moet dan contact opnemen met de eigenaar van de hond om een afspraak te maken voor het maken van een nieuwe HD-foto. Het beoordelen van deze nieuwe foto wordt niet opnieuw in rekening gebracht.

Rapport-Heupdysplasie-Onderzoek
Op het Rapport-Heupdysplasie-Onderzoek treft u de definitieve beoordeling aan, de F.C.I.-beoordeling, en een aantal gegevens die een verklaring geven voor de definitieve beoordeling.
De aanduiding HD A betekent dat de hond röntgenologisch vrij is van heupdysplasie, wat echter niet betekent dat de hond geen "drager" van de afwijking kan zijn.
HD B (=overgangsvorm) betekent dat op de röntgenfoto's geringe veranderingen zijn gevonden, die weliswaar toegeschreven moeten worden aan heupdysplasie, maar waaraan in het kader van de fokkerij geen direkte betekenis kan worden toegekend.
De aanduiding HD C (=licht positief) of HD D (=positief) betekent dat bij de hond duidelijke veranderingen, passend in het ziektebeeld van HD zijn gevonden.
Wanneer de heupgewrichten ernstig misvormd zijn wordt dit aangegeven met HD E (=positief in optima forma).

F.C.I.-beoordeling
De F.C.I.-beoordeling is een weergave van de HD-beoordeling naar een internationaal geldende code, waardoor het mogelijk wordt de HD-uitslagen uit bij de F.C.I. aangesloten landen te vergelijken.

De beoordeling van onderdelen
Bij de beoordeling van HD-foto wordt gelet op de vorm van de heupkommen en de heupkoppen, de diepte van de heupkommen, de aansluiting van de heupkoppen in de heupkommen, en de aanwezigheid van botwoekeringen langs de randen van de heupgewrichten.

Informatie over de diepte van de heupkommen en de aansluiting van de koppen in de kommen wordt onder andere verkregen uit de zogenaamde "Norbergwaarde". De Norbergwaarden van linker en rechter heupgewricht worden bij elkaar opgeteld en geven samen de op het rapport vermelde "som Norbergwaarden".

Bij een normaal heupgewricht is de Norbergwaarde minstens 15, de som van de Norbergwaarden van beide heupen derhalve minstens 30. Honden met een te lage Norbergwaarde hebben dus ondiepe heupkommen en/of een slechte aansluiting van de gewrichtsdelen. Deze honden zullen dus een minder gunstige HD-beoordeling krijgen.

Een normale of zelfs hoge Norbergwaarde betekent echter niet zonder meer dat de betreffende hond goede heupgewrichten heeft. Een combinatie van diepe heupkommen en incongruentie van de gewrichtsspleet (een niet overal even brede gewrichtsspleet) of onvoldoende aansluiting van de gewrichtsdelen kan, zelfs bij een hoge Norbergwaarde, leiden tot een (licht)-HD-positief beoordeling.

Op het formulier wordt dit duidelijk gemaakt door het aankruizen van "onvoldoende" of "slechte" aansluiting. Ook wordt informatie over de diepte van de heupkommen verkregen door te beoordelen hoe het centrum van de heupkop ligt t.o.v. de bovenrand van de heupkom. Naast de Norbergwaarde, de diepte van de heupkommen en de aansluiting van de gewrichtsdelen, wordt de uitslag ook beïnvloed door de aanwezigheid van "bot-afwijkingen".

Er is een rechtstreekse koppeling tussen de ernst van de bot-afwijkingen en de uitslag: zeer lichte bot-afwijkingen (1) leiden tot de beoordeling HD B, lichte (2) bot-afwijkingen leiden tot de beoordeling HD C, en ernstige (3) bot-afwijkingen leiden tot de beoordeling HD D.

De aanduiding "vormveranderingen" betreft meestal een meer of minder duidelijke afvlakking van de voorste rand van de heupkom. De aanwezigheid hiervan wordt wel vermeld, maar heeft indien dit de enige bemerking is over het gewricht, in het algemeen geen doorslaggevende betekenis voor de einduitslag.


De NorbergwaardeVan beide heupkoppen (1) wordt het middelpunt bepaald en deze middelpunten worden verbonden door een lijn. In beide heupgewrichten wordt vanuit dit middelpunt een lijn langs de voorste rand van de heupkom (2) getrokken. De hoek (3) die beide lijnen in het middelpunt van de heupkop met elkaar maken, minus 90, geeft de Norbergwaarde van het betreffende heupgewricht. De Norbergwaarden van linker en rechter gewricht bij elkaar opgeteld geeft de "som Norbergwaarden", die op het rapport vermeld is.

Afbeelding

HD-beoordeling
Alle gegevens samen bepalen de definitieve beoordeling, waarbij het ongunstigste onderdeel uiteindelijk de doorslag geeft. Een bepaalde HD-beoordeling kan bepaald zijn door uitsluitend de diepte van de heupkommen, door de aansluiting van de gewrichtsdelen, de aanwezigheid van botwoekeringen, of door een combinatie van twee of alle drie onderdelen, en dit is weer te herleiden uit de verschillende gegevens zoals die op het certificaat zijn vermeld.

Het herhalen van HD-onderzoek
Iedere eigenaar kan na verloop van minimaal 1 jaar opnieuw een HD-onderzoek laten verrichten. De uitslag, die daarbij tot stand komt, zal de eerder gegeven uitslag vanaf dat moment gaan vervangen.

Herhaling van onderzoek heeft in het algemeen slechts zin bij honden, welke op een leeftijd van 1 à 1,5 jaar werden onderzocht, en waarbij een lichtpositieve uitslag op grond van een slechte aansluiting, met al dan niet een bijbehorende lage Norbergwaarde tot stand kwam, terwijl er geen botafwijkingen werden vastgesteld.

Uw hond en HD
Eigenaren van honden waarvan een officiële HD-foto is gemaakt vragen de dierenarts die de foto gemaakt heeft nogal eens naar zijn of haar mening over de toestand van de heupgewrichten. Wanneer de eerste indruk van de dierenarts milder is dan de uiteindelijke definitieve uitslag, kan dit aanleiding zijn tot teleurstelling bij de eigenaar van de hond.

GGW adviseert dierenartsen daarom geen uitspraken te doen over de toestand van de heupgewrichten. Van honden die niet vrij blijken te zijn van heupdysplasie, maar die hiervan geen uiterlijke verschijnselen tonen, kan op grond van deze foto niet voorspeld worden of ze vroeger of later problemen kunnen krijgen.

Ook wanneer vrij duidelijke misvormingen worden gevonden betekent dat niet dat de hond er beslist last van moet krijgen. Het is dan wel verstandig erop toe te zien dat de hond niet te zwaar wordt en dat ook anderszins overmatige belasting van de heupgewrichten wordt vermeden. Dit is vanzelfsprekend wel afhankelijk van de eisen die aan de hond gesteld worden als huishond of als werkhond. In geval van twijfel kunt u dit met uw dierenarts bespreken.

HD en fokkerij
De HD-beoordeling geeft uitsluitend informatie over de toestand van de heupgewrichten van de individuele hond. Gegevens over de HD-beoordeling van ouders, nestgenoten en nakomelingen zullen bijdragen tot een nauwkeuriger indruk over de fokwaarde van de betreffende hond.

Het is daarom van belang dat de rasverenigingen over alle uitslagen kunnen beschikken en dat alle HD-foto's die gemaakt worden ook ter beoordeling aan de HD-commissie worden voorgelegd, ook indien door de dierenarts duidelijke afwijkingen aan de heupgewrichten worden gevonden.

Het is wenselijk uitsluitend met HD-vrije honden te fokken, omdat dan de kans op HD bij de nakomelingen het kleinst is. Bij rassen waarvan maar weinig honden beschikbaar zijn en bij rassen waarin HD vaak voorkomt is dit helaas niet altijd mogelijk.

Binnen de rasverenigingen zullen fokkers in goed overleg met de Raad van Beheer, afdeling GGW, kunnen vaststellen wat in het kader van HD-bestrijding voor hun ras noodzakelijk en mogelijk is, en wat in de fokkerij ten aanzien van HD nog verantwoord is.


Bron: Raad van Beheer

_________________
Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: di mei 30, 2006 8:28 pm 
Offline

Geregistreerd: zo maart 26, 2006 7:47 pm
Berichten: 176
Woonplaats: Sandefjord, Noorwegen
Waar heb ik nou gelezen dat iemand vond dat HD bij honden niet erfelijk is ???
Omgevingsfactoren zouden volgens die persoon/personen een grotere rol spelen dan eventuele erfelijkheid.

Vandaag kwam ik een stukje tegen over HD bij mensen (http://www.heupafwijkingen.nl -hopelijk hebben ze er geen bezwaar tegen dat ik ze citeer):

Citaat:
De oorzaken van het ontstaan van heupdysplasie zijn niet duidelijk. Wel is bekend dat de afwijking niet overal op aarde evenveel voorkomt. Zo is heupdysplasie in Azië en Afrika zeer zeldzaam, maar komt het relatief vaker voor in de noordelijke delen van Europa. Zeker is dat bij het ontstaan van heupdysplasie erfelijke en familiaire invloeden een rol spelen. De aandoening komt meer voor bij meisjes dan bij jongens (80% respectievelijk 20%) en het gaat twee maal zo vaak om de linkerheup dan om de rechter.

Rond de 11e week van de zwangerschap is het heupgewricht van een ongeboren baby al volledig aangelegd. Vanaf dit moment zal het heupkommetje vanuit het centrum en langs de randen in grootte toenemen. Ook het heupkopje groeit vanuit het centrum. Vanaf dat moment kan het gewrichtje al instabiel worden doordat het heupkopje bijvoorbeeld uit de kom wordt gedrukt vanwege een liggingsafwijking van het kind in de baarmoeder. Heupdysplasie komt vijf maal zo vaak voor na een stuitligging.

Tot de risicogroep behoren:

Kinderen, bij wie in de familie heupdysplasie of vroege heupslijtage voorkomt (t/m de tweede graad, geen neefjes en nichtjes);
Kinderen die voor de geboorte in stuitligging hebben gelegen;
Kinderen met andere aangeboren afwijkingen, zoals bijvoorbeeld klompvoetjes, torticollis (scheefhals) of spina bifida (open ruggetje).


Eigenlijk heb ik geen reden om aan te nemen dat het stukje over erfelijkheid principiëel anders zou zijn bij honden, dan bij mensen.
Of zie ik dit weer eens helemaal verkeerd ?

Voor de volledigheid, ook even over omgevingsfactoren:

Citaat:
Naast de aangeboren risicofactoren spelen ook andere factoren een rol. Tegenwoordig is het inbakeren van baby's (vooral huilbaby's) weer in zwang. Het inwikkelen van een baby in doeken is al eeuwen oud. Door het (strak) inwikkelen worden prikkels vanuit de omgeving afgeremd en onrustige kinderen zouden hierop goed reageren. Bij de meeste kinderen kan dit (mits onder begeleiding) geen kwaad, maar het inbakeren van kinderen uit de risicogroep moet zeer sterk worden afgeraden. Doordat bij het inbakeren de beentjes worden gestrekt is de kans groot dat het contact tussen heupkop en heupkom vermindert, waardoor de heupkom onvoldoende wordt gestimuleerd om zich goed te vormen. Zo kan dus ook na de geboorte nog een heupdysplasie ontstaan. Met name gedurende de eerste drie maanden loopt het heupgewricht extra risico doordat het dan nog grotendeels uit kraakbeen bestaat en de kans op vervorming heel groot is.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: di mei 30, 2006 9:54 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma maart 27, 2006 11:39 am
Berichten: 7401
Woonplaats: Rijssen
:D :cry: heb zelf de erfelijke factor voor HD en patella luxatie in mij :cry: dus als ik een hond was geweest was kinderen/pups krijgen er niet bij.

_________________
Afbeelding

http://dehollanderinrijssen.simpsite.nl/


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo mei 31, 2006 12:01 am 
Offline

Geregistreerd: vr maart 31, 2006 12:01 am
Berichten: 391
Woonplaats: West Noord Brabant
Interessante stukjes. Helaas kom ik nooit te weten of er in Funny's familie in de 2e graad HD zit. Ik weet het wel van haar betovergrootmoeders zus die pas op late leeftijd HD kreeg :?
Bij funny's familie tot de 2e graad zijn niet alle honden gestest. Haar zussen en broers die wel getest zijn hadden A heupen.

Het nestzusje van Breezy heeft HD C en dat was voor mij definitief het einde van een droom voor een pup van Breezy. Nu ik dit lees klopt dat met mijn gevoel.

_________________
Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: do sep 27, 2007 2:26 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za aug 11, 2007 11:01 pm
Berichten: 4557
Woonplaats: Ossendrecht
En voeding??

Maan

_________________
www.vandenorak.nl

Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: zo sep 30, 2007 12:27 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di jun 19, 2007 9:15 am
Berichten: 4486
Woonplaats: Heilig Landstichting
Ik heb wel eens gelezen dat naast de erfelijke factor ook gedasg een rol kon spelen. Zo werd afgeraden om de jonge hond veel te laten apporteren of ermee te stoeien/apportspelletjes te doen op gladde vloeren. (dit kwam geloof ik van Martin Gaus)
Daarnaast las ik ooit dat iemand zich verbaasde dat er nu al zo lang (bij een bepaald ras) met HD-vrije honden gefokt werd en dat de aandoening toch steeds terug kwam. Ook die persoon suggereerde dat dat mogelijk in het eerste levensjaar ontstond door gedrag. Ik weet echter niet meer waar ik dat gelezen heb.

_________________
Groetjes Marion
http://www.hadiyareizen.nl

Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 6 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling