castratie

Over medische zaken bij de hond...
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Rebekka
Berichten: 560
Lid geworden op: 29 dec 2013, 00:30

castratie

#1 Bericht door Rebekka » 22 mar 2016, 00:07

ja hoor... item castratie komt bij ons nu langs. Ik weet niet goed wat ik erover moet denken, en hoop dat jullie mee kunnen denken.
Vroeger was castratie een soort van normale gang van zaken, maar nu is dat kennelijk anders. Zelfs toen ik de d.a. belde voor informatie gaf ze aan niet zomaar te castreren. Ik wil een weloverwogen keuze maken.

Toen er bekend werd dat Tijn het een en ander mankeerde aan zijn knieën en rug hebben we besloten dat er geen jong van hem mogen komen. Toen begon het bij ons al toch gedachtes dat we hem wilden laten castreren.
Nu merk ik (met loopse teven in de wijk) dat hij begint te treuzelen met wandelen (veel snuffelen en plassen), niet altijd meer los kan, omdat hij gaat dwalen/ver van mij weg gaat en slecht luisteren etc. Hij heeft last van hormonen door loopse teefjes. Althans die link heb ik pas gelegd.
Ook begint hij steeds meer agressief gedrag te vertonen naar andere reutjes. ik weet niet of het een ontwikkelingsfase is: 'waar sta ik en wie ben ik', of dat het echt dominant gedrag is. Hij durft nog niet zo goed, maar probeert wel regelmatig de baas te zijn. Ik merk aan mezelf dat ik niet altijd meer zin heb om iemand tegen te komen tijdens een wandeling, omdat het toch regelmatig snauwen is. (mijn probleem of Tijn zijn probleem???) Dit terwijl ik altijd met veel andere honden ben opgelopen. Tijn is dus goed gesocialiseerd met andere en vreemde honden. Ik vraag me af of het verstandig is om Tijn (waarvan nesten op medische gronden erg ongewenst zijn) te laten castreren VOORDAT gedrag naar andere reutjes echt eigen wordt. (nu is het nog geen aangeleerd gedrag, maar hormonaal)
En dan ben ik gelijk van die groene druppeltjes af... waarschijnlijk.

Maar ja... in een gezonde hond snijden enzo... eigenlijk verminken....
Wat zijn eigenlijk de nadelen. Overgewicht wordt genoemd: Tijn is te mager, ben ik niet zo bang voor dus. Dat hij mak wordt. Tja... zal hij echt storend mak worden. Ik geloof dat ik hem nooit vooruit zal hoeven te trekken tijdens een wandeling. Misschien voor het speuren... dat zijn drift weg gaat? hoewel ik eigenlijk nergens een ervaringsverhaal gevonden heb op het internet, die dit bevestigd. Wat rustiger tijdens wandelingen vind ik niet zo heel erg. Misschien zelfs wel lekker.
Kans op incontinentie. Maar ik begreep van de d.a. dat die kans heel klein is.

Wegen de nadelen wel zwaarder dan de voordelen. Wie helpt mij mijn gedachten te ordenen. Hoe staan jullie t.o.v. castratie. En dan meegenomen dat Tijn een hond is die in een gezin woont, hé.. en dus geen waak of terrein hond ofzo is. We hebben hem niet alleen om mee te werken. Hij is gezinslid.

Theo Postma
Site Admin
Berichten: 579
Lid geworden op: 08 dec 2011, 19:20
Locatie: Gasselternijveen

Re: castratie

#2 Bericht door Theo Postma » 22 mar 2016, 08:05

Max is ook een 'je weet wel hond' en je kunt natuurlijk nooit zeggen dat heeft geholpen of niet.
Feit is wel dat we denken dat de scherpe kantjes er af zijn.
Loopse teven vind hij wel lekker, het blijft wel een reu, maar doet niet gek.
Wij denken dat het Max wel goed gedaan heeft en anders zeker geen schade voor hem.

Theo
Hond lijkt op baas, of was het nu andersom? :-)

Rebekka
Berichten: 560
Lid geworden op: 29 dec 2013, 00:30

Re: castratie

#3 Bericht door Rebekka » 22 mar 2016, 08:49

Bedankt voor je reactie Theo!

Nou dat is wat je zegt... Dat gevoel heb ik ook. De scherpe randjes bij ontmoetingen en een stuk rust. Want hij heeft wel wat onrust met loopse teven in de buurt. De kans dat dat verbetert lijkt me heel reëel. Zonder garanties natuurlijk.

Maar ik hoor zoveel negatieve verhalen en eigenlijk zie ik ze niet echt. Ik nu vooral het gevoel van baat het niet schaad het niet... Toch vraag ik me eigenlijk af waarom er zoveel tegenstanders zijn.

Trudy
Berichten: 1028
Lid geworden op: 13 dec 2011, 18:05

Re: castratie

#4 Bericht door Trudy » 22 mar 2016, 10:50

http://www.doggo.nl/artikelen/hond-en-g ... e-hond.php Hier kun je de negatieve veranderingen lezen (bron dierenartsen).

Ik heb wat eigen ervaringen met een reu die ik op 11 jarige leeftijd heb laten castreren om medische redenen. Voor mij was "het altijd honger hebben" de meest vervelende
verandering die plaats vond en ja de mooie man, die altijd stoer met opgeheven hoofd en staart, liet zien dat er rekening met hem gehouden moest worden verloor ook zijn uitstraling. Plus de vachtverandering die plaats vond. De harde trimvacht veranderde in een knipvacht.
Verder krijg ik hier regelmatig een gecastreerde Labrador reu op visite. Thor probeert steeds op hem te kruipen omdat hij waarschijnlijk een heel aantrekkelijke geur heeft.

Theo Postma
Site Admin
Berichten: 579
Lid geworden op: 08 dec 2011, 19:20
Locatie: Gasselternijveen

Re: castratie

#5 Bericht door Theo Postma » 22 mar 2016, 13:06

Max is een echte reu hoor, zijn man zijn is er niet anders door geworden.
Vacht en plassen zijn prima.
En met zijn vriendin, een heerlijke bouvier teef, kan hij prima spelen.
En als ze loops is, maakt Max de vreemdste geluiden.
Maar alleen bij haar hhlove
Verder heb ik begrepen dat je een reu niet op oudere leeftijd moet laten helpen.
Dus voor ze in de pubertijd komen laten helpen.

Theo
Hond lijkt op baas, of was het nu andersom? :-)

Pauline
Site Admin
Berichten: 3015
Lid geworden op: 03 apr 2006, 22:37
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: castratie

#6 Bericht door Pauline » 22 mar 2016, 14:11

Theo Postma schreef:Verder heb ik begrepen dat je een reu niet op oudere leeftijd moet laten helpen.
Dus voor ze in de pubertijd komen laten helpen.
nee, juist eerst laten uitgroeien zodat de groeischijven geheel gesloten zijn. Anders is er (iets) meer kans op HD en/of kruisbandletsel. Staat net toevallig in de Hondenwereld van deze maand een stuk over.
Rebekka schreef:Maar ik hoor zoveel negatieve verhalen en eigenlijk zie ik ze niet echt. Ik nu vooral het gevoel van baat het niet schaadt het niet... Toch vraag ik me eigenlijk af waarom er zoveel tegenstanders zijn.
Ik denk als reactie op de al te positieve verhalen over de noodzaak van castreren. Dat komt uit Amerika overgewaaid waar ze problemen hebben met zwerfhonden op straat en volle asiels die lang niet alle honden geplaatst krijgen. Daar proberen ze dus meer honden gecastreerd te krijgen met verhalen dat het zo goed is want de hond wordt zoveel gemakkelijker en loopt geen kans meer op bepaalde soorten kanker.
Dat dat weer in evenwicht gehouden wordt door de grotere kans op andere soorten kanker en gewrichtsproblemen wordt er niet bij verteld. Ook betekent castreren natuurlijk niet dat je dan niet meer op hoeft te voeden; mensen hebben weleens te hoge verwachtingen van het rustiger worden-effect.
Daarbij komt dat vooral de rassen met kleine populaties nogal wat inleveren als er 'zomaar' gecastreerd wordt. Bij elkaar voldoende reden om een tegengeluid te laten horen tegen de Amerikaanse websites met hun 'please spay or neuter your pet' mantra.

watervrouw
Berichten: 11128
Lid geworden op: 26 mar 2006, 20:15
Locatie: waar het altijd kerstmis is

Re: castratie

#7 Bericht door watervrouw » 22 mar 2016, 15:05

Tja ik heb hier een topic geopend over de castratie van Dorian.

http://www.hollandseherderforum.nl/phpB ... 15&t=13767

Nou geen moment spijt van.
De rust is wedergekeerd in zijn koppie door de castratie.

En idd geen last meer van de groene druppels.
Ik laat Dorian zowiezo niet met andere reuen ,want dat gaat niet goed,(met 3 maandjes aangevallen en daarna nog ettelijke aanvaringen)maar dat is niet mijn reden geweest voor castratie.Dus bij hem is het aanvallen voordat je aangevallen wordt.
Dat was echt een sexuele reden .
En hij vind gehoorzaamheid en speuren/zoeken nog steeds geweldig leuk.Daar heeft hij nog "drift"zat voor.

En tja dik worden,Dorian at normaal 1 kilo vers per dag en nu nog 700 gram,van pens wel 1 kilo.
En ik fietste toen ook nog gewoon 3 x in de week dus van dik worden geen kans.
Fiets nu niet meer,maar dik is hij nog steeds niet,tuurlijk letten wij daar wel op.Maar Dorian zit beter op gewicht dan ik :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Trudy
Berichten: 1028
Lid geworden op: 13 dec 2011, 18:05

Re: castratie

#8 Bericht door Trudy » 22 mar 2016, 19:07

Natuurlijk ben ik blij dat het met Dorian goed gaat maar ik ben het met Pauline eens. Behalve de grotere kans op het ontwikkelen van bv een haemangiosarcoom en prostaattumoren is er ook kans op angst-gerelateerde gedragsproblemen. Zo kan een onzekere reu banger worden, waardoor zijn gedrag om kan slaan in angst-agressie.
Ook is aangetoond dat castratie de kans op een te traag werkende schildklier duidelijk vergroot. Een hond die op jonge leeftijd gecastreerd wordt, zal langere maar lichtere botten krijgen omdat bij een vroege castratie de botten langer doorgroeien.

watervrouw
Berichten: 11128
Lid geworden op: 26 mar 2006, 20:15
Locatie: waar het altijd kerstmis is

Re: castratie

#9 Bericht door watervrouw » 22 mar 2016, 20:33

Tuurlijk zitten er ook risico's aan castreren,maar mijn honden hiervoor heb ik ook laten castreren.De een voor het 1ste jaar en de andere toen hij pas 6 jaar was,nergens geen problemen mee gehad later.Ik heb er door de castratie ook hele fijne honden aan gehad.

En tja ben hierin mss wel eigenwijs,maar als ik terug denk aan de ongecastreerde tijd van Dorian en nu deze tijd ben ik blij dat ik hem heb castreren.
En mijn vorige honden hebben nergens last van gehad en in mijn omgeving heb ik ook nog nooit iets gehoord over een tumor,prostaatprobleem of gedrags veranderingen. BTW een kennisje heeft juist haar herder laten castreren ivm prostaatproblemen en daar is hij door het castreren helemaal vanaf.

Rebekka
Berichten: 560
Lid geworden op: 29 dec 2013, 00:30

Re: castratie

#10 Bericht door Rebekka » 22 mar 2016, 21:01

Ben het met Watervrouw eens: natuurlijk zijn er risico's. De vraag is alleen: hoe zwaar wegen ze. Dat is waar ik nu mee worstel. Ik heb je topic idd gelezen watervrouw. Ik moet eerlijk zeggen dat ik moeite had met sommige reacties naar jou toe.

Bedankt Trudy, voor de link. Ik had die idd al gevonden. Wat ik mis in dit artikel (en alle anderen) zijn de cijfers. Onderaan bij het commentaar schrijft een dierenarts "Jantsje Beijer" eigenlijk precies wat ik bedoel. Hij noemt als voorbeeld: Een van de argumenten gaat over een kanker die maar heel weinig voorkomt. Hij stelt dat ipv 1 op de 10.000 ineens 3 op de 10.000 wordt. Dit is drie keer zo vaak maar nog steeds verwaarloosbaar. Snap je wat ik bedoel? Dergelijke onderzoeken gaan vaak toch een eigen leven leiden en moeten binnen proportie blijven gezien worden. (Net zoals andersom, dat er vaak gedacht wordt dat alle gedragsproblemen worden opgelost door castratie)

Tijn is geen pup meer, dus dat probleem van ontwikkelen van botten speelt niet meer echt. De hondenbescherming is vanwege dit argument volgens mij ook tegen castreren van jonge pups. Dit gebeurd vaak bij bepaalde rassen. Toevallig heeft mijn vriendin een Labradoodle pup gereserveerd. Noodgedwongen via Marktplaats. Dit omdat ze anders via een vereniging verplicht is om een pup te nemen die met 6 weken!!!!! gecastreerd wordt uit economisch oogpunt. Dat is ziek in mijn ogen.

Trudy
Berichten: 1028
Lid geworden op: 13 dec 2011, 18:05

Re: castratie

#11 Bericht door Trudy » 22 mar 2016, 21:51

Ik heb nog meer goede artikelen, o.a. van Westerhuis, want er is inmiddels heel veel onderzoek naar gedaan (zoals je ook aan de literatuurlijst hebt kunnen zien). De meeste dierenartsen hebben inmiddels dan ook een: 'nee, tenzij beleid'. Maar misschien spreken voorbeelden uit de praktijk je meer aan. Je reu is in de groep vlees noch vis en als je de pech hebt kan het gebeuren dat je een hond krijgt die zo lekker ruikt voor andere honden dat hij regelmatig wordt besprongen.
Onze reu had nooit gebedeld of iets van de straat gegeten, na de castratie leek het wel of hij altijd aan eten dacht. Hij werd rustiger en anders en ook als ik niet op de hoogte zou zijn van alles wat inmiddels is gepubliceerd over dit onderwerp zou ik mede aan de hand van mijn eigen ervaringen al het besluit genomen hebben om, als het niet noodzakelijk is vanwege medische redenen, mijn reu nooit te castreren. Eigenlijk zou ik er toch nooit aan denken om een gezonde jonge hond te laten opereren.

Trudy
Berichten: 1028
Lid geworden op: 13 dec 2011, 18:05

Re: castratie

#12 Bericht door Trudy » 22 mar 2016, 22:01

Nog even over dierenarts "Jantsje Beijer" hier gaat het over teven en over de onderzoeken waarbij de teven ouder dan 8 jaar niet bij zijn betrokken, vandaar het verschil.
Dezelfde dierenarts is het wel eens met de auteur voor wat betreft de gevaren voor de reu.

Sil
Berichten: 2076
Lid geworden op: 26 mar 2006, 20:14

Re: castratie

#13 Bericht door Sil » 23 mar 2016, 05:52

iedereen moet zelf weten wat ze met een reu doen
maar net als mijn dierenarts zegt koop je bewust een reu
dan moet je ook alles erbij nemen
maar okay ik baal ook dikwijls van die hormonen in zijn kop
vrienden van mij hadden een heel leuk reutje zo leuk karakter is gecastereerd
en nu is het een lui vervelend hondje
maar dat hoeft niet bij elke reu zo te zijn natuurlijk
bijna iedereen die ik ken met een reu zijn gecastereerd
de mijne niet
ik wil dat niet een reu is een reu en dat moet zo blijven is mijn mening
maar begrijp heus ook weer wel dat iemand er voor kiest
dus ja ik zal geen discussie erover beginnen
het is jou hond en ik weet dat met een intakte reu het soms erg zwaar en moeilijk is
misschien eerst een chemische castratie proberen?
Afbeelding

Martinus
Berichten: 101
Lid geworden op: 17 sep 2015, 08:53

Re: castratie

#14 Bericht door Martinus » 23 mar 2016, 08:17

Dit is een lastige... Ik moet toegeven dat snijden zonder medische noodzaak mij nogal tegen de borst stuit. Ik probeer mezelf altijd voor te houden dat ik geen hond heb genomen om het mezelf makkelijk te maken. Bij gedragsproblemen probeer ik in eerste instantie de oplossing bij mezelf te zoeken. Daarbij komt ook dat we Svinto in de toekomst willen inzetten om het bestand ruwharen te versterken. Ook lijkt het me ook een beetje een loterij. Het is niet te voorspellen hoe een hond wordt na de ingreep. Castratie is dus niet iets waar wij snel naar over zullen gaan.

Dat gezegd hebbende lees ik in jouw post dat er meer aan de hand is. Jullie willen niet (ook niet per ongeluk) dat Tijn voor nakomelingen gaat zorgen. Hij heeft blijkbaar nogal last van zijn driften en misschien wel het belangrijkste is dat jij aangeeft minder zin te hebben om er met Tijn op uit te trekken. Dat lijkt me voor Tijn geen gunstige ontwikkeling.

Ook Svinto heeft nu de dames ontdekt en ik onderga aan de lijve hoe dit een hond beinvloed. Ik heb de laatste tijd erg vaak tot 10 staan tellen. En kan me heel wat bij jouw verhaal voorstellen.

Misschien is het een idee om in eerste instantie te castreren met een chip. Dit heeft een effect van 4 maanden en geeft een goede indicatie hoe Tijn zich gedraagt na de castratie. Daarna kan je altijd overgaan tot een operatie.

Trudy
Berichten: 1028
Lid geworden op: 13 dec 2011, 18:05

Re: castratie

#15 Bericht door Trudy » 23 mar 2016, 10:12

Een troost: met twee, drie jaar is je hond volwassen en zijn de ergste "puber"problemen voorbij. Ook Thor (30-08-'11) kan nu helemaal opgaan in de geuren die hij op zijn pad tegenkomt. Soms loopt het water hem uit de bek. Het is voorjaar. HHroll

Hij heeft er geen last van, ik wel. Tenminste als ik me er aan zou storen, maar ik weet dat het er bij hoort en dat het straks weer minder of over is.
En de problemen zoals Tijn ze nu heeft met andere reuen komt toch vaak voort uit onzekerheid, iets wat ook bij zijn leeftijd past. Rustig blijven, aanlijnen, meenemen, dus niet uitproberen en gevechten zien te voorkomen.

Plaats reactie