Luna en andere honden; update 14-2

Over hondengedrag...
Plaats reactie
Bericht
Auteur
patty1665
Berichten: 108
Lid geworden op: 16 jan 2008, 11:49
Locatie: haarlem

Luna en andere honden; update 14-2

#1 Bericht door patty1665 » 25 jan 2008, 10:32

Vanochtend ben ik met Luna weer naar het park geweest. Daar mag ze lekker loslopen.
We kwamen een aantal andere honden tegen. Dat was toch best wel spannend, ook voor mij. Maar ze deed het hardstikke goed!
Ik ben heel erg trots op haar.
Het was soms even zoeken en even van haar afbijten. Het lijkt alsof ze heel goed gesocialiseerd is. Want bij een andere hond, waar de haren op zijn rug recht overeind stonden, die kon ze toch geruststellen. Maar als die weer wat te opdringerig was dan kon ze hem ook terecht wijzen.
Het was heel mooi om te zien.

Dat is heel anders hoe het met onze eerste hond ging. Die was zelf zo gespannen die zou gelijk tot een echte aanval zijn overgegaan.

ik wil toch ook nog even vermelden dat ze heel goed naar me luisterde! Echt supergoed. het kan misschien nog wat beter. Maar voor nu, vind ik het echt fantastisch. Ze kijkt regelmatig om en als ik roep dan komt ze.
Laatst gewijzigd door patty1665 op 14 feb 2008, 12:37, 1 keer totaal gewijzigd.

marion
Berichten: 4484
Lid geworden op: 19 jun 2007, 10:15
Locatie: Heilig Landstichting
Contacteer:

Re: Luna en andere honden

#2 Bericht door marion » 25 jan 2008, 13:00

Heel erg fijn. Je hebt veel plezier van haar!

Maan
Berichten: 4557
Lid geworden op: 12 aug 2007, 00:01
Locatie: Ossendrecht
Contacteer:

Re: Luna en andere honden

#3 Bericht door Maan » 25 jan 2008, 17:45

Klinkt goed hoor!!!

Maan

Jakko
Berichten: 2266
Lid geworden op: 13 nov 2007, 21:56
Locatie: Haarlem
Contacteer:

Re: Luna en andere honden

#4 Bericht door Jakko » 25 jan 2008, 20:41

TOP!

Yvon

patty1665
Berichten: 108
Lid geworden op: 16 jan 2008, 11:49
Locatie: haarlem

Re: Luna en andere honden

#5 Bericht door patty1665 » 31 jan 2008, 20:16

ben weer supertrots op d'r!
Tijdens de wandeling vanochtend kwamen we eerst een pup tegen die op een gegeven moment wel erg druk en opdringerig werd en dan geeft ze een corrigerende blaf (geen snauw). Dat hielp niet en na een paar keer blaffen en een duwtje met de snuit bleek de pup wel afstand te nemen, maar bleef haar wel volgen. Dat was ze zat en liep toen maar weg. Elke keer als de pup weer te dichtbij kwam weer even een blaf en verder lopen.
Op een gegeven moment bleef ze op afstand, ook toen de pup geroepen werd. Kwam pas weer mijn kant toen de pup echt weg was.
Later kwamen we nog een sint bernhard tegen. Wat een mooie hond! Zo liep hij ook: heel trots; I am the man!
Ook heel opdringerig en die liep steeds achter haar aan en het leek alsof hij haar wilde nemen. Maar daar moest ze niets van hebben. Dan snauwt ze echt wel. Maar loopt of rent dan ook verder.
Alleen doordat die bernhard maar achter haar bleef lopen, maar even richting zijn baasje gelopen. En die bedankte me daarvoor. Vond dat wel lief, maar ook wel logisch dat ik dat deed.
In ieder geval past Luna haar gedrag aan de verschillende situaties aan. En ze lijkt confrontaties uit de weg te gaan.

Maan
Berichten: 4557
Lid geworden op: 12 aug 2007, 00:01
Locatie: Ossendrecht
Contacteer:

Re: Luna en andere honden

#6 Bericht door Maan » 31 jan 2008, 20:24

Das een stuk prettiger dan mijn Doerak die dan wel de confrontatie aan gaat, pffff. Maar goed, hij heeft dat alleen met andere reuen.

Maan

patty1665
Berichten: 108
Lid geworden op: 16 jan 2008, 11:49
Locatie: haarlem

Re: Luna en andere honden, update 14-2

#7 Bericht door patty1665 » 14 feb 2008, 11:01

Ik ben weer even heel trots op Luna!
Vanochtend kwamen we een groepje mensen met hun honden tegen. En die honden die kenden elkaar allemaal al. En ik zag dat Luna wat zenuwachtig werd, maar toch ben ik er naar toe gelopen. Want ik wilde zien wat ze dan ging doen. Een groepje honden is toch weer anders dan 1 of 2 honden.
Het liefst wilde ze het ontwijken, maar de honden kwamen op haar afgelopen dus die kans kreeg ze eigenlijk niet. Toen ging ze toch ook maar snuffelen. En een was er wat opdringerig naar haar zin dus die kreeg een snauw. Je zag dat ze allebei wat gespannen waren. Maar het was een jonge reu en die ging echt kijken waar de grens lag. En ging haar uitdagen. Dan zie je haar eerst een snauw geven en dan daarna een soort buiging of een sprongetje maken. En dat deed de reu ook.
Toch even bij een mens bescherming zoeken tussendoor...
Ik liep ondertussen verder en Luna kwam achter me aan. En achter haar aan de rest van de meute. Dat vond ik wel een grappig gezicht. Wel bleef ze een beetje gespannen, maar ze deed het fantastisch.

Later toen we weer alleen liepen, kwamen we een mechelaar tegen.
Ze ging toen al langzaam lopen en haar kop naar beneden. Ik noem het sluipen. Ik zag die andere hond zich groter maken en staart helemaal omhoog. Ik hield het in de gaten. De eigenaar tegen zijn hond zeggen: die is braaf, die is braaf. En toen kwam er een aanval. Wel luisterde de mechelaar toen zijn baas zijn naam riep en nee en af zei. De aanval werd afgebroken. Luna verdedigde zichzelf.
Ik merkte wel dat Luna daarna heel erg geschrokken was. We kwamen nog een andere mechelaar tegen die we al eerder ontmoet hadden. Maar die ontweek ze, ook het baasje ontweek ze. Terwijl ze normaal gesproken iedereen wil begroeten.
Ze was echt van slag. Ook naar mij had ze even wat reserves. Ze kwam wel toen ik riep, maar er was even wat afstand voelbaar.
Dat is inmiddels wel weer hersteld.
Onderweg kwamen we nog een ander, klein hondje tegen en die heeft ze op haar gemak besnuffeld en dat ging goed. Dat contact hielp haar om er weer een beetje bij te komen, zeg maar.
Maar dat ze zo van slag af was, dat deed me wel wat, hoor!
haar vertrouwen was beschadigd en dat was heel sneu om te zien.

marion
Berichten: 4484
Lid geworden op: 19 jun 2007, 10:15
Locatie: Heilig Landstichting
Contacteer:

Re: Luna en andere honden

#8 Bericht door marion » 14 feb 2008, 11:09

Ja dat is erg vervelend. Maar ik denk maar zo; uit je eerdere berichten blijkt dat ze het naar andere honden heel goed doet. En er zit weleens een moeilijk karakter tussen. Doordat ze zo stabiel is kan ze dat wel verwerken, lijkt me. Zoiets als een stabiel mens die een keer onterecht afgesnauwd wordt. Dan voel je je rot, maar je persoonlijkheid wordt niet aangetast.
Je beschrijft haar gedrag trouwens heel mooi. Jij kunt goed observeren, zeg. Uit het boek van Turid Rugaas heb ik begrepen dat je het je hond soms mag gunnen een andere hond te ontwijken. Door een flauwe bocht te maken, ofzo. Dan weet je hond; met deze hond hoef ik niks, die mag ik negeren.

Maan
Berichten: 4557
Lid geworden op: 12 aug 2007, 00:01
Locatie: Ossendrecht
Contacteer:

Re: Luna en andere honden

#9 Bericht door Maan » 14 feb 2008, 11:49

Volgens mij doe jij én Luna (das Latijn voor 'Maan', hihi) het heel erg goed!
Ik denk dat je je het niet zo moet aantrekken, zulke dingen gebeuren.

Maan

Jakko
Berichten: 2266
Lid geworden op: 13 nov 2007, 21:56
Locatie: Haarlem
Contacteer:

Re: Luna en andere honden; update 14-2

#10 Bericht door Jakko » 14 feb 2008, 23:00

Het kost gewoon weer wat tijd om vertrouwen op te bouwen, geduld dus ;) maar daar ben je al goed mee bezig.

Het boekje dat Marion noemt is idd wel leuk. Het heet 'Kalmerende signalen' en beschrijft hoe je stress-signalen bij je hond kan herkennen (zoals jij al beschreef) en wat je dan kan doen om de stress te verminderen. Wel een erg dun boekje, maar zeker nuttige tips.

Yvonne

Plaats reactie