Te waakzaam

Over hondengedrag...
Bericht
Auteur
terre
Berichten: 36
Lid geworden op: 30 mar 2015, 10:15

Te waakzaam

#1 Bericht door terre » 30 sep 2015, 12:22

Bonjour. Ik woon, in Frankrijk op het platteland, alleenstaand met heel in de verte een buur die me in de gaten houdt via de luiken. ('s morgens open 's avonds weer dicht ) zij hebben de sleutel voor geval van nood. Nu heb ik , om me veiliger te voelen, er een Hollandse herder bijgenomen, had al 2 honden die echter een evt. inbreker met enthousiasme zullen begroeten. Geweldig goede waker deze herder. Inmiddels is hij 9 maanden. Mijn probleem is nu dat hij te scherp is. Staat er iemand voor het hek dan vliegt hij deze persoon aan, haren rechtovereind, kop door het hek. Hij doet dus zijn werk goed , onmogelijkheid voor vreemden om binnen te komen ook voor diegene die in geval van nood binnen zouden moeten kunnen komen. Ik probeer wel om hem te laten wennen aan de buren maar een volgende keer gebeurt er precies weer hetzelfde. Probleem is natuurlijk dat hij hier verder ook heel weinig andere mensen ziet. Weet iemand misschien een oplossing ?

Sil
Berichten: 2047
Lid geworden op: 26 mar 2006, 20:14

Re: Te waakzaam

#2 Bericht door Sil » 30 sep 2015, 14:29

ik heb ook zon hond
maar dat is een kruising hollander mechel
erg scherp ook tegen vreemden op ons terrein
en die ziet wel veel mensen
misschien kunnen alleen de buren hem eens zijn eten geven als ze dat durven
ik heb ook 1 persoon die ingeval van nood wel bij hem kan komen
verder heb je er een hele goede waker bij ;)
dus misschien alleen de buren vrienden met hem laten worden
wat je dus al probeert
is het een zuivere hollander of zit er ook mechel door?
Afbeelding

terre
Berichten: 36
Lid geworden op: 30 mar 2015, 10:15

Re: Te waakzaam

#3 Bericht door terre » 30 sep 2015, 17:10

Het is een zuivere Hollander van een franse fokker met grootouders uit Rotterdam.
Goed idee om de buur te vragen om hem eten te geven. De buurvrouw is niet bang van hem. Hij luistert ook goed als ik, eindelijk ook bij het hek ben aangekomen, hem sommeer om te gaan zitten.
We moeten er nu denk ik serieus werk van gaan maken dat hij inderdaad vriendjes met haar gaat worden. We zien elkaar vaak weken niet. Maar is dus noodzakelijk mocht ik onverhoopt in de toekomst hulp nodig hebben. Binnenkort moet ik hem laten castreren ivm met de 2 dames. Hoop dat ik met hem zonder problemen bij de dierenarts kan binnenkomen. Allemaal dingen waar je tegenaan loopt als je erg geïsoleerd leeft en zo nu en dan toch de confrontatie moet aangaan. En ja ik kan hem moeilijk iets afleren om problemen te voorkomen. ....ik weet het ook niet. Misschien moet ik samen met hem eens een stad gaan bezoeken ? ??

Rebekka
Berichten: 560
Lid geworden op: 29 dec 2013, 00:30

Re: Te waakzaam

#4 Bericht door Rebekka » 30 sep 2015, 17:20

Ik heb helemaal geen ervaring met (Hollanders als) waakhonden.

Als ik je stukje zo lees schiet me wel te binnen, dat het misschien slim is om sowieso af en toe vreemde mensen op te zoeken. Ik bedoel: komt hij wel eens onder de mensen? Dus ga wandelen waar andere mensen ook wandelen, neem hem mee naar een dorp/ winkel/ markt etc.... Ik denk dat je moet gaan socialiseren...

Trudy
Berichten: 1018
Lid geworden op: 13 dec 2011, 18:05

Re: Te waakzaam

#5 Bericht door Trudy » 30 sep 2015, 18:34

De hond is al 9 maanden, een puber. Je moet er nu erg snel werk van maken om hem onder de mensen te brengen. Hoe zijn de verhoudingen binnen je roedel? Neem de meest zelfbewuste, rustigste teef mee waar je jonge reu een goed voorbeeld aan heeft en op kan steunen. De kans is groot dat hij in onbekende situaties onzeker zal zijn. Ik zou ook nog even wachten met de castratie.

rita
Berichten: 7389
Lid geworden op: 27 mar 2006, 12:39
Locatie: Rijssen
Contacteer:

Re: Te waakzaam

#6 Bericht door rita » 30 sep 2015, 21:58

Zo te lezen heeft je hond idd een stukje socialisatie gemist........het contact met andere mensen.

het zal niet makkelijk worden, maar werk er wel aan. hoe reageert je hond op vreemd terrein??? dus bv bij de buren?

neem hem alleen mee, kijk wat hij doet en laat andere mensen (die ook bij jou moeten kunnen komen) hem wat lekkers geven!
Komt hij bij Brenda weg?

terre
Berichten: 36
Lid geworden op: 30 mar 2015, 10:15

Re: Te waakzaam

#7 Bericht door terre » 01 okt 2015, 11:06

Dank jullie wel voor de goede adviezen. Ben vanmorgen gelijk met hem naar het dorp geweest. Aan de rand van het dorp gestopt en uitgestapt. Heb daar een beetje rondgewandeld en hem al die indrukken laten opnemen. Allereerst de auto's.... Nou dat viel niet mee. Morgen en verder iedere dag opnieuw en hopelijk steeds een stapje verder. Nogmaals mijn dank!

rita
Berichten: 7389
Lid geworden op: 27 mar 2006, 12:39
Locatie: Rijssen
Contacteer:

Re: Te waakzaam

#8 Bericht door rita » 01 okt 2015, 11:44

Goed bezig!! rustig doorgaan.......en niet te snel willen..... elke vooruitgang is er 1.....
het kan niet in 1 keer over zijn..... maar je kunt er nog genoeg aan doen. hond is nog jong..leert snel
de meeste Hollanders zijn juist dol op mensen, dus als de aanleg goed is en je de juiste training gaat geven, zal het
vast beter worden.

Het waaks zijn hoort er wel in te zitten, maar dan echt naar mensen die hij/zij niet kent.

terre
Berichten: 36
Lid geworden op: 30 mar 2015, 10:15

Re: Te waakzaam

#9 Bericht door terre » 01 okt 2015, 13:42

Hopelijk is dit de juiste training ?
En natuurlijk ben ik blij dat hij zo waakzaam is, daar heb ik hem tenslotte voor genomen. Echt, een geweldige hond waar ik veel plezier aan beleef. Hoop maar dat ik hem inderdaad een beetje kan socialiseren. Voorlopig heb ik vanmorgen de poort voorzien van gaas om ongelukken te voorkomen.

Pauline
Site Admin
Berichten: 3009
Lid geworden op: 03 apr 2006, 22:37
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Te waakzaam

#10 Bericht door Pauline » 01 okt 2015, 14:41

terre schreef: Hoop maar dat ik hem inderdaad een beetje kan socialiseren.
daar zou ik inderdaad maar het nodige werk van maken, de hond moet nog zeker 12 jaar mee en je weet niet hoe je leven er in die tijd uit komt te zien. Als je over een paar jaar zou moeten verhuizen, of al is het maar tijdelijk ergens heen, wat komt er dan terecht van een hond die op het erf opgegroeid is en verder niks kent?

Hoe heb je dit met je andere honden gedaan; woonde je toen nog ergens anders, of heb je die als herplaatser gekregen?

terre
Berichten: 36
Lid geworden op: 30 mar 2015, 10:15

Re: Te waakzaam

#11 Bericht door terre » 01 okt 2015, 15:14

Met die 2 andere honden precies hetzelfde. Maar deze honden hebben een zeer zacht karakter, nooit geen problemen mee gehad. Daarvoor 2 Lakeland terriërs gehad. Die het erf ook niet afkwamen, alleen voor een wandeling (maarja dan kom je nauwelijks een auto tegen laat staan 'loslopende' mensen.)en een jaarlijks bezoek aan de dierenarts.
Woon hier inmiddels al 17 jaar permanent. Nooit meer terug in Nederland geweest, kan ook niet vanwege de vele, vele dieren. Maarja deze hond heeft natuurlijk het waken in zijn bloed. De Griffon Nivernais is een echte jachthond, wordt hier gebruikt voor de jacht op wild zwijn. Deze hond is zeer rustig maar owee als hij wild ruikt en dat hoeft bv maar een egel te zijn. Maar daar heeft verder niemand last van. Ze zijn vriendjes met iedereen. Dus ik dacht dat gaan we gewoon weer zo doen. Wel iedere dag een training maar echt niet bij stil gestaan dat dit baasje meer nodig heeft.
En ja een puppy school is in een straal van 100km. niet te vinden.
Dus..heel veel dankvoor je goede adviezen en hopen maar dat het niet te laat is.

Trudy
Berichten: 1018
Lid geworden op: 13 dec 2011, 18:05

Re: Te waakzaam

#12 Bericht door Trudy » 01 okt 2015, 18:47

Hoe was de situatie bij de fokker? Heeft hij daar het een en ander meegemaakt? Zaten de pups in huis, waren er kinderen en kwamen er regelmatig mensen over de vloer? Hoe was de teef tegenover bezoekers? En met hoeveel weken heb je de pup meegenomen?

terre
Berichten: 36
Lid geworden op: 30 mar 2015, 10:15

Re: Te waakzaam

#13 Bericht door terre » 02 okt 2015, 09:37

In mijn onschuld wandelde ik -nadat er op mijn roepen geen reactie was gekomen - het erf op.
Gelijk vlogen er 2 herders naar buiten , waaronder de moeder van de pups. Moeder mocht los blijven en de andere hond werd in een auto gestopt. De puppy's zaten buiten in een ren maar hadden de mogelijkheid om naar binnen te gaan. De moederhond stond naast me toen ik haar kinderschaar bewonderde. De keuze was snel gemaakt het was een 'coup de coeur '. Het jonge hondje werd uit de ren gehaald en samen met de moeder en de fokster gingen we naar binnen waar een meisje van 'n jaar of 4 speelde. Een geweldige hond de moederhond. De pup was 11 weken oud en omdat het een rit van bijna 3 uur was geweest besloot ik om hem gelijk mee te nemen. Dus in principe heeft hij daar geen trauma opgelopen. En het is echt een geweldige lieve hond ik hoef hem niets af te leren alleen maar aan te leren wat hij zeer snel oppikt. Dus ik heb er wel vertrouwen in. Hij is erg leergierig. Zometeen gaan we weer samen op pad....

Trudy
Berichten: 1018
Lid geworden op: 13 dec 2011, 18:05

Re: Te waakzaam

#14 Bericht door Trudy » 02 okt 2015, 10:14

Gelukkig een goede basis. Vooral de rol van de moederhond waar hij 11 (da's mooi!!) weken het goede voorbeeld van heeft gehad. Je hebt vertrouwen in je hond en dat geeft mij ook het vertrouwen dat je hem wel door deze fase heen kunt helpen.

terre
Berichten: 36
Lid geworden op: 30 mar 2015, 10:15

Re: Te waakzaam

#15 Bericht door terre » 02 okt 2015, 11:24

Dank je wel Trudy !
Zojuist teruggekeerd van een ritje naar het dorp (8km.). Ging al een stuk beter. Ook naar mensen toe geen problemen gehad. Wel heb ik gemerkt, dat de mensen bij voorkeur al bang van hem te zijn, ik denk vanwege zijn zwarte masker. Veel complimenten gehad !

Plaats reactie