agressief of angst?

Over hondengedrag...
Plaats reactie
Bericht
Auteur
-judith-
Berichten: 1
Lid geworden op: 08 jan 2014, 18:07

agressief of angst?

#1 Bericht door -judith- » 04 jan 2015, 18:55

Hallo,
Ik heb even een vraag... Wij hebben hier een Hollands/Mechelse herder, en zij is vrij angstig.
Omdat wij op een boerderij wonen, wandelden wij vrijwel nooit met haar, nu gaan we de laatste tijd wel regelmatig met haar naar het bos, om lekker te wandelen, en als het kan even los rond te rennen. Maar als wij andere honden tegen komen, zet Lilo haar nekharen rechtop, en begint erg te trekken aan de lijn, zodra de hond passeert is ze bijna niet meer te houden, als ze even mag snuffelen kalmeert ze wel weer, en lijkt te willen spelen (als de andere hond/baas het ook toelaat).
Nu is dus mijn vraag; hoe kan ik nou het beste omgaan met dat gedrag?

Rebekka
Berichten: 560
Lid geworden op: 29 dec 2013, 00:30

Re: agressief of angst?

#2 Bericht door Rebekka » 04 jan 2015, 21:47

Onze vorige hond had dat ook wel. Ik vertaalde het naar opgewonden zijn, het spannend vinden, heel veel zin hebben. Zo van: ik wil, ik wil, ik wil, leuk, leuk, leuk...

Als je hond verder leuk speelt zou ik me geen zorgen maken over de hanenkam. Je kunt het trekken wel gaan afleren als je een andere hond tegen komt als het je stoort. Bijvoorbeeld door pas door te lopen als ze niet trekt. (meestal ongeveer onmogelijk als ze eenmaal iets in hun hoofd hebben) of heel erg afleiden met een speeltje (jij bent leuker dan de andere hond)

Trudy
Berichten: 1028
Lid geworden op: 13 dec 2011, 18:05

Re: agressief of angst?

#3 Bericht door Trudy » 04 jan 2015, 21:55

Hoe is ze verder in huis en op het erf? Hoe reageert ze op bezoek en onbekende geluiden? Is ze schrikachtig? Volgt ze aan de lijn, komt ze als je roept? Heb je ervaring met andere honden, speelt ze bv wel eens met (voor haar) bekende honden zoals die van buren , kennissen of familie?

Marjolein
Site Admin
Berichten: 13087
Lid geworden op: 08 mar 2006, 15:55
Locatie: Warbeyen
Contacteer:

Re: agressief of angst?

#4 Bericht door Marjolein » 09 jan 2015, 14:34

hanekam komt hier ook vaak bij "positieve spanning" dus inderdaad opwinding omdat het leuk is. Het getrek aan de lijn wil je niet, probeer dan eerst op een afstand die groot genoeg is, dus nog voor al te grote opwinding ontstaat de aandacht van je hond te krijgen (met speeltje, of brokjes, of gek doen, wat dan ook. Als dat lukt kun je belonen door af te lijnen en te laten spelen. (dus oefenen met een hond die je kent en die goed samen kunnen). Dan afstand steeds kleiner maken, dus aandacht vragen, dan pas mag je spelen. HHwink
Afbeelding

Plaats reactie