Hollandse herder valt auto's aan

Over hondengedrag...
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Kimberley
Berichten: 2
Lid geworden op: 03 okt 2013, 11:36

Hollandse herder valt auto's aan

#1 Bericht door Kimberley » 03 okt 2013, 13:50

Hallo allemaal!!

Misschien dat één van jullie mij kan helpen.

Wij hebben een 11 maanden oude hollandse herder die tijdens het uitlaten auto's probeert aan te vallen.
Ze is helemaal gespannen als we haar uitlaten, ze loopt met de staart tussen de benen en zodra er een auto nadert keert ze helemaal in haar eigen wereldje en is er geen contact meer met haar te krijgen. T enigste wat zij op dat moment ziet is die auto en die probeert ze dan ook aan te vallen.

We zijn recent verhuist naar een wijk waar veel meer auto's rijden en het uitlaten van haar is dus ook geen pretje meer. We hebben al geprobeerd haar af te leiden met hondenkoekjes en zelfs leverworst helpt niet...

Heeft iemand misschien een idee hoe wij dit probleem het beste aan kunnen pakken?

Groetjes Kimberley

Pauline
Site Admin
Berichten: 3015
Lid geworden op: 03 apr 2006, 22:37
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Hollandse herder valt auto's aan

#2 Bericht door Pauline » 03 okt 2013, 14:54

Advies geven vanachter de computer zonder de hond ooit te hebben gezien is uiteraard niet ideaal. Ga dus niet te blind af op de adviezen die je hier krijgt ;)

Aandacht vragen met koekjes kun je op zo'n moment wel vergeten, de hond is te opgewonden en het dringt niet door.
Zo gauw ze begint met aandacht voor een auto op te bouwen: NEE / FOEI, omdraaien en en paar passen de andere kant op lopen. Mag best met een ruk(je) aan de lijn. Als ze herademt en weer een beetje normaler uit d'r ogen kijkt, kun je daarvoor evt. met iets lekkers belonen.

Doet ze dit al van puppy af? Als ik het zo lees denk ik "had dat nou de kop ingedrukt toen ze nog kleiner was". Eigenlijk maar goed dat jullie verhuisd zijn, nou moet je er echt wat aan doen en heb je volop trainingsgelegenheid ;) De hond moet nog heel lang mee en je wilt toch gewoon overal met haar kunnen komen.

Toon
Berichten: 56
Lid geworden op: 19 jun 2013, 22:27

Re: Hollandse herder valt auto's aan

#3 Bericht door Toon » 03 okt 2013, 17:04

Mijn volwassen hollanderteef had dat ook. Vooral startende auto,s wilde ze aanvliegen. Eigenlijk alles wat herrie maakte of bewoog en voornamelijk te dichtbij kwam. Door jouw verhuizing nieuwe situatie voor de hond vermoed ik. Aan jouw de keus of je dat gedrag accepteerd of niet ?

Kimberley
Berichten: 2
Lid geworden op: 03 okt 2013, 11:36

Re: Hollandse herder valt auto's aan

#4 Bericht door Kimberley » 03 okt 2013, 17:49

Ze doet dit inderdaad al van kleins af aan.
Bij ons oude huis deed ze het ook al alleen het voordeel daar was dat het een doodlopende straat was gelijk aan het park dus ze kwam daar een stuk minder in aanraking met auto's en in het park kon ze ook gewoon los lopen. Dan luistert ze trouwens echt super goed en komt ze gelijk naar je toe als je dr roept en loopt ze nooit ver vooruit.

Hier voor de deur hebben we wel een groot hondenspeelveld waar ze los kan lopen alleen mag ze daar niet dr behoeften doen dat moet ze dus buiten dat veld doen alleen rijden hier veel auto's heen en weer.

Het omdraaien met dr ga ik straks gelijk proberen... er moet toch iets zijn waardoor het voor haarzelf ook weer leuk word om buiten te lopen want nu loopt ze alleen maar gespannen met haar staart tussen dr benen...

Trudy
Berichten: 1028
Lid geworden op: 13 dec 2011, 18:05

Re: Hollandse herder valt auto's aan

#5 Bericht door Trudy » 04 okt 2013, 00:38

Even een lastige leeftijd rond de elf maanden maar juist nu moet je onzeker en of ongewenst gedrag eruit trainen. Dit kun je alleen doen door de hond leiding te geven. Degene die het meeste overwicht heeft zou deze taak het beste op zich kunnen nemen. Het kan ook helpen om een bevriend persoon, die zelf een stabiele, goed opgevoede hond heeft, om hulp te vragen. De situatie opzoeken en jullie teefje laten zien dat er niets aan de hand is, zelf kalm blijven, doorlopen en samen met de andere hond, of misschien wel honden, langs de weg om vertrouwd te raken met het langs rijdende verkeer.

Theo Postma
Site Admin
Berichten: 579
Lid geworden op: 08 dec 2011, 19:20
Locatie: Gasselternijveen

Re: Hollandse herder valt auto's aan

#6 Bericht door Theo Postma » 04 okt 2013, 22:50

Max heeft dit ook altijd al gedaan, van af pup al.
Een auto, let wel, een personen auto, daar heeft hij wat mee.
Hij maakt verschil tussen trekker/vrachtwagen/busje/50kmwagen/motor, dat maakt hem niets uit.
Maar een personen auto, het spuug komt hem uit de bek.
Hij gaat ook in de sluip houding lopen, is dan zo maar 20 cm kleiner O:)

Max is nu 2 jaar geworden, en als we zien waar we staan?
Hij leert er mee omgaan.
Is nog steeds erg opgewonden bij het zien, van een auto.
Maar dit is van af het begin af aan al zo, buiten zijn straat om, is het gedrag minder erg.
Wij hebben erg bewust steeds hetzelfde gedaan, alle mensen die met Max uitgaan doen dus hetzelfde.
En we zien nu na 1 1/2 jaar vooruitgang, Max heeft nog steeds iets met een personen auto, maar is er wat beheersbaar er in geworden.

Wat wij hier ook bij hebben, is dat Max in de auto, net zo doet.
Hij herkent de personen auto, man wat een drama is zo iets.
Maar ook hier zijn we op de goede weg met hem, consequent bezig zijn, en zet je eigen gevoel er buiten.
Tis een hond, hij/zij kan niet anders reageren dan wat je ziet.
Maak steeds duidelijk wat je wilt en wat je niet wilt, klinkt zo gemakkelijk.

Theo
Hond lijkt op baas, of was het nu andersom? :-)

Trudy
Berichten: 1028
Lid geworden op: 13 dec 2011, 18:05

Re: Hollandse herder valt auto's aan

#7 Bericht door Trudy » 05 okt 2013, 10:24

Met Thor hebben we het ook allemaal meegemaakt. We hebben hem lang pup gelaten, zijn ook niet naar puppytraining geweest en hebben hem stap voor stap de basiscommando's bijgebracht. Eerst bezig gegaan met het naar je toe roepen als hij met de andere honden op het veld was en later, toen ook hij er ineens een spelletje van maakte om achter fietsers en brommers aan te rennen, dit weer afgeleerd. Juist omdat we hem toen al konden terug roepen is dit nooit een probleem geworden. HHlach
Tot zover heb ik mijn opvoedings/socialiseringstaken goed verricht.
Maar onze boef heeft iets met motoren. Hij hoort ze van heel ver aankomen en al is het op de achterliggende rijksweg als hij ze langs hoort scheuren zie je zijn kop draaien om het geluid te volgen. Tijdens onze dagelijkse wandeling loop ik ook een stuk op het fietspad. Soms komt ons op de naastliggende weg ons een motor tegemoet. Dan herken ik de lage houding die Theo omschrijft en bij het passeren staat de riem strak en zou hij het liefst de motor op/wegjagen. Ook op de achterbank volgt hij (op zijn plek, alleen met zijn ogen) motoren tot ze uit het zicht zijn. Gelukkig geeft het verder geen gevaarlijk situaties of ongemakken en ik ervaar het zelf niet als een probleem. Wel ben ik het met mijn partner eens dat dit een stukje opvoeding is dat ik laat liggen en ik zou het er uit moeten trainen. Thor neemt op dat moment de leiding! HHbluh (En ik laat hem!!)
De baas gaat dagelijks fietsen met Thor en er kan een hele motorclub voorbij komen, hij is alleen op de baas gericht! Volgen is volgen! (Moet ook wel anders zouden er zich gevaarlijke situaties kunnen voordoen). Als ze in de polder komen en hij krijgt "vrij", is hij ook vrij en vaak is hij even volledig uit zicht, maar bij het wandelen en fietsen kunnen er katten, andere honden of zelfs motoren voorbijkomen maar hij reageert er niet op. hhlove

Plaats reactie